2009 m. spalio 5 d., pirmadienis

Katės šiukšlininkės siela

"Katė šiukšlininkė nieko neišmeta. Artinantis vasarai ji net nesišeria.<> Katė šiukšlininkė gaili išmesti nebereikalingų daiktų. Ji mano tokiu būdu užsitikrinanti saugumą, nes kitos katės retai braunasi į šiukšlininkės teritoriją. Tačiau atėjus metui poruotis, katės neatsiliepia į katino šiukšlininko kniaukimą. Jos nenori, kad prie jų žvilgančių kailinėlių glaustytųsi jo susivėlęs kailis. Šitaip katė šiukšlininkė užsidaro nuo viso pasaulio nesukdama sau galvos dėl kokių nors pareigų bendruomenei. Daiktai, kuriuos ji kaupia, beprasmiški. Nepakeistas kailis neteikia malonumo. Vienintelis katės šiukšlininkės turtas - iliuzijos. "

Labai lengva tapti kate šiukšlininke. Gali užgriozti namus visokiu šlamštu arba nemesti antsvorio, arba nenutruakti ryšio su žmonėmis, kurie nieko nebeduoda tavo gyvenimui. Jeigu esi linkusi prisirišti prie daiktų, gali būti sunku jų atsikratyti. Ko gera, net nebematai netvarkos namuose ar nebekreipi dėmesio į savo svorį.
Daugelis žmonių, kurie neišmeta nereikalongų daiktų, žiūri į juos kaip į saugumo garantą. Juk jeigu namai netvarkingi, nėra kaip kviestis svečių. Šitaip išvengi rizikos, galimos bendraujant su išoriniu pasauliu ir užmezgant naujas pažintis. Bet ar tikrai šito nori? Ar užsidaryti savo kiaute - sveikas tikslas?
Gali būti ir kitokia problema. Galima į savo gyvenimą prisileisti tiek visokių žmonių vien tam, kad nereiktų per daug suartėti su vienu kuriuo. Abu kraštutinumai - ir aplinkos užgriozdinimas ginantis nuo žmonių, ir gyvenimo užgriozdinimas žmonėmis ginantis nuo artimų santykių - rodo suartėjimo baimę.
Visi apsišiukšlinimo atvejai turi savo tikslą. Tavo reikalas susimąstyti, ar tasai tikslas ir yra tai, ko trokšti iš gyvenimo.
Kas svarbiau: ar laikyti kalnus šlamšto, kurio nenaudoji ir kuris Tau nerūpi, ar atverti savo gyvenimą naujiems žmonėms ir naujai patirčiai?
Kariaudama su savimi prisimenu Peliauninkės žodžius: "Vienintelis katės šiukšlininkės turtas - iliuzijos". Labai naudinga pažvelgti į šio pobūdžio problemas kaip į iliuzijas. Saugumo iliuzija (atsitverti nuo žmonių, kurie gali ir įskaudinti), turtingumo iliuzija (turi daug daiktų) arba nepriklausomybės iliuzija (nemeti svorio, taigi tvirtini nenorinti prisirišti prie jokio žmogaus, nes per daug brangini laisvę), taip pat daugybė kitų iliuzijų slepia mūsų ydas.
<>Vis tiek ateis laikas, kai norėdama pasveikti, turėsi skausmą pamiršti.
Laikas tai padaryti. Atsikratyk iliuzijų ar daiktų, kurie jas įkūnija. Iššluok visas šiukšles iš savo gyvenimo, nesvarbu, kokios jos - materialios ar dvasinės. Tik tada apsivalysi savąją katės šiukšlininkės sielą.


--Joanna Sandsmark "Jo Miau Ma išmintis. Ką daryti, kad gyvenimas būtų mielesnis"

0 komentarai (-ų):